luni, 11 ianuarie 2010

„A fost odată ca niciodată...şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi...!” E doar un basm?

„Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”...sună familiar, nu-i aşa? Celebra metaforă a psihologului american Dr. John Gray a facut istorie şi a schimbat viaţa multora prin teoria şi, mai ales, prin aplicaţiile ce decurg din ea. Înţelegerea diferenţelor dintre sexe şi acceptarea lor sunt condiţii esenţiale pentru o convieţuire armonioasă în cuplu.

Faptul că femeile şi bărbaţii sunt diferiţi e evident... în dormitor. În afara lui însă, avem tendinţa să considerăm că celălalt e ca noi şi, prin urmare, ar trebui să simtă, să judece, să acţioneze şi să reacţioneze aşa cum am face-o noi. Şi pentru că, de cele mai multe ori, asta nu se întâmplă, avem tendinţa de a-l judeca, combate şi corecta, iar de aici până la declanşarea unui conflict e mai puţin de un pas. Iar conflictele duc la acumularea de resentimente care, încet, dar sigur, erodează iubirea ce părea odată eternă!

Astăzi, mai mult ca niciodată, este nevoie de o comunicare plină de înţelegere! Statisticile comparative arată că rata divorţurilor a crescut semnificativ: dacă în 1946, în Romania, doar 2% din cei căsătoriţi divorţau, acum s-a ajuns la aproape 30%! Asta înseamnă că din 3 cupluri care pornesc cu entuziasm la drum împreună, unul divorţează!!! Cum e posibil ca iubirea fierbinte a începutului să se transforme treptat în ostilitate iar animăluţele mici şi simpatice (pisi, puiuţ, motănel, iepuraş...etc) cu care cei doi se alintau odata, să se metamorfozeze în dobitoace mari (bovine, cabaline...etc)? Şi-apoi, celelalte două cupluri, care rămân împreună, trăiesc ele oare dragostea aceea de poveste la care visăm cu toţii? Uitaţi-vă în jurul vostru! Câte astfel de cupluri cunoaşteţi? Asta înseamnă că iubirea profundă şi durabilă „până la adânci bătrâneţi”, în care poţi spune cu mâna pe inimă, în fiecare zi, că iubeşti şi esti iubit(ă) mai mult decât ieri, dar mai puţin decât mâine, această iubire nu există decât în basme? Hotărât lucru, NU! Ea există, doar că este prea rară! Un exemplu suntem noi, Lavinia şi Radu, împreună de peste 21 de ani, iar toţi cei care ne cunosc pot depune mărturie în acest sens! Unii vor spune că am avut noroc şi, într-o oarecare măsură, e adevărat! E nevoie şi de noroc pentru a-ţi găsi jumătatea! Însă, nu degeaba se spune că norocul şi-l mai şi face omul cu mâna lui! Pentru a „ajuta” norocul trebuie să ştii ce vrei, să te cunoşti pe tine şi să-ţi înţelegi partenerul! Iar asta se învaţă! Iar, pe lângă noroc, trebuie să-ţi îngrijeşti relaţia, să o hrăneşti, să o ocroteşti, să o ajuţi să crească, pentru că puţine lucruri bune se întâmplă de la sine! Iar asta se invaţă!

Dacă întrebi 100 de femei ce le deranjează cel mai frecvent la bărbaţi, 90 dintre ele îţi vor răspunde fără ezitare: Mă deranjează că nu m-ascultă! Iar dacă-i reproşez acest lucru îmi spune „Cum nu te-ascult dragă, pot să repet tot ce-ai spus!”...de-ţi vine să te urci pe pereţi! Şi e-adevărat! Majoritatea chiar pot să repete, pentru că nu le trebuie mai mult de 5% din atenţie pentru a înregistra, ăsta e cuvântul, a înregistra cele spuse de parteneră! Rezultatul e că se supără amândoi: ea pentru că, de fapt, nu e înţeleasă, iar el pentru că reproşul i se pare nefondat; în fond, a ascultat-o şi el i-a dovedit. „Ce mai vrea acum de la mine?!?... Femeile astea..., orice-ai face, tot nemulţumite sunt!” Culmea e ca amândoi au dreptate, fiecare din punctul lui de vedere! Se poate face ceva? Desigur! Iar asta se învaţă de către fiecare in parte!

Întreabă bărbaţii acelaşi lucru şi majoritatea vor răspunde: „Mă deranjează că exagerează şi nu mai vede realitatea! Aseară mi-a reproşat că nu o duc niciodată la restaurant şi doar am fost acum trei luni!” Din nou se vor supăra amândoi, ea pentru că nu e ascultată şi înţeleasă: „Ce-i spun eu şi ce-mi răspunde el!?!...”, iar el pentru lipsa ei de obiectivitate: „Cum poate să spună că nu o duc niciodată la restaurant când am dus-o cel putin o dată!”

Începem acum o serie de articole menite să ajute oamenii să se înţeleagă mai bine şi să-şi găsească, regăsească sau sporească iubirea, articole provenite din experienţa de-o viaţă a Dr John Gray sau a noastră personală. Dar nu ne vom limita numai la relaţiile de cuplu, ci vom aborda şi problemele celor care îşi caută încă perechea sau sunt nevoiţi să o ia de la capăt, alături de elemente de creştere pozitivă a copiilor. Suntem ferm convinşi că numai învăţând şi acumulând cunoştinţe noi putem evolua şi obţine ceea ce ne dorim de la viaţă şi tot ceea ce vom scrie va fi în acest spirit!

„A fost odată ca niciodată...şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi...” nu e doar un basm! E o realitate pe care unii o trăiesc!

Haideţi, împreună, să sporim numărul lor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu